fallback

Ердоган се отказа от експулсирането на западни посланици

Те пък заявиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин

10:22 | 26.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви късно в понеделник, че западните посланици, за чието експулсиране той бе призовал, са направили крачка назад и ще бъдат по-внимателни в своите изявления, предаде Ройтерс.

Ердоган говори по темата след заседание на правителството под негово председателство.

Ердоган каза, че посланиците, включително този на САЩ, са направили изявление, с което да отменят „клеветата“, причинена от предишното им общо искане Турция да освободи бизнесмен и правителствен критик, който е в затвора от четири години. „Нашето намерение никога не е било да предизвикваме криза“, каза турският президент в телевизионни коментари след заседание на кабинета в столицата в понеделник. „Ставаше дума за защита на суверенните права на нашата страна", каза президентът.

 

pic.twitter.com/mySQMTUKnz

— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 25, 2021

По същото време посолството на САЩ и още девет дипломатически мисии публикуваха изявление, в което посочиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин. Посолството на САЩ публикува и изявление в Twitter, че спазва международните конвенции, забраняващи на посланиците да се намесват във вътрешните работи на приемащите страни. Други посолства, включително тези на Канада и Нидерландия, публикуваха подобни съобщения. 

Последното разногласие между Турция и някогашни ключови съюзници в Европа и Северна Америка избухна, след като посланиците призоваха за освобождаването на Осман Кавала. В събота Ердоган съобщи, че е наредил на турското външно министерство да обяви посланиците за персона нон грата заради призива им за освобождаване от затвора на известния турски филантроп. Той е задържан в ареста от четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опита за преврат през 2016 г. Кавала отхвърля обвиненията.

Спорът разтревожи служители на турската администрация, които са се опитвали да убедят Ердоган да отстъпи, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с дискусиите източници. Висши съветници са информирали президентството по-рано в понеделник за възможните икономически последици от нов дипломатически спор, като са препоръчали на правителството да не предприема никакви стъпки, които ефективно биха принудили пратениците да напуснат.

„Президентът Ердоган трябва да е напълно наясно, че експулсирането на 10 посланици вероятно ще има сериозни негативни последици“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital в Лондон, преди поредицата от стъпки да се разгърне в понеделник.

Турската лира, която достигна рекордно ниски нива спрямо долара по-рано в понеделник, изтри всички понижения на фона на признаците, че кризата отшумява.  Към 9,30 ч. българско време лирата поскъпва с 0,1% до 9,5837 за долар.

Индексът Borsa Istanbul Banks също изтри по-ранните понижения от цели 1,2%, за да затвори сесията в понеделник с ръст от 0,2%. Доходността върху 10-годишните държавни облигации намали ръста си до два базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 13.09.22 г.
fallback